Search

Identificēti MH17 lietā aizdomās turamie separātisti - Ārvalstīs - Ziņas - TVNET

FOTO: Reuters/ScanPix

Trešdien starptautiskā izmeklēšanas komisija nosaukusi četru cilvēku vārdus, kuri spēlēja nozīmīgu lomu "Malaysia Airlines" pasažieru reisa MH17 notriekšanā virs Austrukurainas 2014.gadā. Tajā pašā dienā vēl vairākus separātistus identificēja pilsoniskās žurnālistikas projekts "Bellingcat".

Starptautiskā izmeklēšanas komisija nosauca četru aizdomās turamo vārdus: Igors Girkins, Sergejs Dubinskis, Oļegs Pulatovs un Leonīds Harčenko.

Tiks uzsākts tiesas process, bet neprasīs viņu izdošanu, jo Krievijas un Ukrainas likumi to nepieļauj.

Izmeklētāji preses konferencē norādīja, ka vēloties no Krievijas dzirdēt atbildi, vai Dubinskis 2014.gadā bija Krievijas militārpersona.

Izmeklēšanā secināts, ka "Buk" tika atvesta no kādas Krievijas armijas daļas un izmantota, lai notriektu Malaizijas pasažieru lidmašīnu "Boeing 777".

"Bellingcat" identificējis cilvēkus, kuri dzirdami Ukrainas Drošības dienesta (UDD) un Nīderlandes vadītās izmeklēšanas komisijas publicētajos pārtvertajos telefona zvanos.

Pirmo pārtverto telefona zvanu porciju vietnē "YouTube" publicēja UDD, mēģinot pierādīt starptautiskajai sabiedrībai, ka lidmašīna, kurā atradās 298 cilvēki, tika notriekta no Maskavas atbalstīto separātistu kontrolē esošajām teritorijām. Ukrainas varasiestādes starptautiskajiem izmeklētājiem nodeva pavisam ap 150 000 pārtvertu telefonsarunu, no kurām dažas vēlāk tika publiskotas komisijas "YouTube" kontā un atskaņotas preses konferencēs.

"Bellingcat" norāda, ka Ukrainas izlūkdienesta publiskotās sarunas tikušas pārbaudītas ar dažādiem publiski pieejamiem rīkiem un salīdzinātas ar drošticamu informāciju, kā rezultātā secināts, ka tās ir autentiskas.

Trešdien publicētajā "Bellingcat" pētījumā nosaukti vairāku pārtvertajās telefonsarunās dzirdamo separātistu vārdi, kā arī mēģināts noteikt, cik lielā mērā viņi bija iesaistīti zenītiekārtas "Buk" pārvietošanā un MH17 notriekšanā. Vairāku cilvēku vārdi medijos izskanējuši jau iepriekš.

"Bellingcat" identificētie separātisti, kas, iespējams, bija iesaistīti reisa MH17 notriekšanā virs Austrumukrainas

FOTO: Bellingcat

Igors Girkins/Strelkovs

FOTO: Bellingcat

Igors Girkins/Strelkovs, segvārds "Strelok"

Dzimis 1970.gadā Krievijas teritorijā. Krievijas pilsonis. 2014.gadā ieņēma pašpasludinātās "Doņeckas Tautas Republikas" aizsardzības ministra amatu

Bijušais Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) pulkvedis Strelkovs 18.jūlija rītā - dienu pēc lidmašīnas notriekšanas - sazinājās ar Sergeju Dubinski par "Buk" aizgādāšanu no separātistu kontrolētās teritorijas uz Krieviju. Tā kā vairums pārējo identificēto separātistu bija viņa padotie, domājams, ka Strelkovs zināja, ka lidmašīna tika notriekta ar Krievijas armijas raķešu iekārtu "Buk".

Sergejs Dubinskis

FOTO: Bellingcat

Sergejs Dubinskis, segvārds "Hmurijs"

Dzimis 1962.gadā Ukrainas teritorijā. Krievijas pilsonis. 2014.gadā vadīja pašpasludinātās "Doņeckas Tautas Republikas" militāro izlūkdienestu, kas 17. un 18.jūlijā transportēja "Buk" pa separātistu kontrolētajām teritorijām un apsargāja tā palaišanas laukumu.

Lai arī Doņeckas militārais izlūkdienests formāli ir neatkarīgs no Krievijas GRU, izskanējušas aizdomas, ka tas tomēr atrodas daļējā vai pilnīgā Krievijas līdzinieka kontrolē. "Doņeckas GRU" varētu būt bijis iesaistīts lēmuma pieņemšanā par MH17 notriekšanu.

Vairākas telefonsarunas liecina, ka Dubinskis pasūtīja kaujas gatavībā esošā "Buk" piegādi uz frontes līniju Šņižnē un ka viņš personīgi koordinēja tā atgādāšanu 2014.gada 17.jūlijā. Pēc MH17 notriekšanas viņš bija iesaistīts arī "Buk" nogādāšanā atpakaļ Krievijā.

"Bellingcat" pilnajā ziņojumā norādīts, ka Dubinskis saviem padotajiem lika apsargāt "Buk" palaišanas vietu Šņižnē. Padoto grupa spēlēja nozīmīgu lomu lēmuma pieņemšanā par pasažieru lidmašīnas notriekšanu, noturot to par ienaidnieka lidaparātu, norāda "Bellingcat".

Oļegs Pulatovs

FOTO: Bellingcat

Oļegs Pulatovs, segvārdi "Gjurza" un "Halifs"

Dzimis 1966.gadā Krievijas teritorijā. Krievijas pilsonis. 2014.gadā bija "Doņeckas GRU" 2.departamenta vadītājs, strādāja Dubinska vadībā.

Pulatovs ir bijušais Krievijas bruņoto spēku apakšpulkvedis. Tiek uzskatīts, ka viņš bija iesaistīts "Buk" apsargāšanā Šņižnē.

Leonīds Harčenko

FOTO: Bellingcat

Leonīds Harčenko, segvārds "Krot"

Dzimis 1972.gadā Ukrainas teritorijā. Ukrainas pilsonis. 2014.gadā vadīja "Doņeckas GRU" 2.departamenta izlūkošanas bataljonu.

Domājams, ka Harčenko bija iesaistīts "Buk" apsargāšanā pie palaišanas vietas Šņižnē. Viņš arī varētu būt iesaistīts "Buk" transportā uz palaišanas laukumu un vēlāk tā transportēšanā prom no notikuma vietas.

Eduards Gilazovs

FOTO: Bellingcat

Eduards Gilazovs, segvārds "Rjazan"

Dzimis 1984.gadā Krievijas teritorijā. Krievijas pilsonis. 2014.gadā bija 1.izlūkošanas bataljona komandieris, Harčenko padotais.

"Bellingcat" Gilazovu identificējis kā separātistu komandieri, kurš bija iesaistīts "Buk" apsargāšanā.

Oļegs Šarpovs

FOTO: Bellingcat

Oļegs Šarpovs, segvārds "Zmej"

Dzimis 1972.gadā, miris 2014.gada 3.novembrī. Ukrainas pilsonis. 2014.gadā bija vada komandieris.

"Bellingcat" identificējis Šarpovu kā separātistu vārdā Oļegs, kuram 2014.gada 17.jūlijā plkst.13.09 bija telefonsaruna ar Harčenko. Tajā Šarpovs prasīja Harčenko ceļu uz vietu, no kuras divas stundas vēlāk tika palaista raķete, kas notrieca MH17. Domājams, ka Šarpovs bija notikuma vietā brīdī, kad raķete tika palaista.

Let's block ads! (Why?)


https://www.tvnet.lv/6711188/identificeti-mh17-lieta-aizdomas-turamie-separatisti

2019-06-19 11:23:00Z
CBMiUWh0dHBzOi8vd3d3LnR2bmV0Lmx2LzY3MTExODgvaWRlbnRpZmljZXRpLW1oMTctbGlldGEtYWl6ZG9tYXMtdHVyYW1pZS1zZXBhcmF0aXN0adIBAA

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Identificēti MH17 lietā aizdomās turamie separātisti - Ārvalstīs - Ziņas - TVNET"

Post a Comment

Powered by Blogger.