Search

Tūkstošiem čehu iziet ielās, pieprasot premjera Babiša atkāpšanos - bnn.lv

Baltic news, News from Latvia, BNN.LV, BNN-NEWS.COM, BNN-NEWS.RU

120 000 cilvēku devušies Prāgas ielās, lai pieprasītu Čehijas premjerministra Andreja Babiša (Andrej Babiš) atkāpšanos pēc tam, kad viņš apsūdzēts par krāpšanos ar Eiropas Savienības (ES) fondiem, ziņo BBC.

Šis protests ir lielākais kopš 1989.gada Velveta revolūcijas.

Protestētāju pieprasīja gan Babiša, gan Čehijas tieslietu ministres Marijas Benešovas (Marie Benešová) atkāpšanos.

Pats Babišs gan noliedz krāpšanu un kritizē Eiropas Komisijas dokumentu, kas pieprasa 17,5 miljonu eiro eiro lielu subsīdiju atgriešanu. Arī Čehijas prezidents Milošs Zemans (Miloš Zeman) noliedzis, ka atlaidīs premjeru. Tāpat arī valdības koalīcijas partneri nav gatavi nostāties pret valdības vadītāju, ziņo BBC.

Par krāpšanos ar ES fondiem Babišu apsūdzēja aprīlī. Viņš apsūdzības noliedza, bet Čehijas tieslietu ministrs atkāpās Jiri Ovčāčeks (Jiří Ovčáček) atkāpās. Viņa vietā stājās Benešova , kur arī kļuvusi par protestētāju mēŗki.

Iekams Babišs nonāca pie varas 2017.gadā, viņš sev piederošo konglamerātu Agrofert nodeva diviem trasta fondiem. Tomēr Eiropas Komisijas auditā tika atklāts, ka viņš aizvien ir uzņēmuma patiesā labuma guvējs, tāpēc viņam vajadzētu atmaksāt 17,5 miljonus eiro, ko Eiropas subsīdijās saņēmis uzņēmums.

Babišs ir otrs bagātākais cilvēks Čehijā un bijušais komunistiskās partijas biedrs. Politiķis pie varas nonāca 2017.gadā kā populistu partijas līderis, iestājoties pret korupciju un izplatot eiroskeptiskus uzskatus.

Par spīti krāpšanas skandāliem Babiša partija Čehijā uzvarēja šī gada Eiropas Parlamenta vēlēšanās, iegūstot 21,2% atbalstu.

Let's block ads! (Why?)


https://bnn.lv/tukstosiem-cehu-iziet-ielas-pieprasot-premjera-babisa-atkapsanos-330293

2019-06-05 06:42:46Z
CBMiVmh0dHBzOi8vYm5uLmx2L3R1a3N0b3NpZW0tY2VodS1pemlldC1pZWxhcy1waWVwcmFzb3QtcHJlbWplcmEtYmFiaXNhLWF0a2Fwc2Fub3MtMzMwMjkz0gEA

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Tūkstošiem čehu iziet ielās, pieprasot premjera Babiša atkāpšanos - bnn.lv"

Post a Comment

Powered by Blogger.