Search

Pētījums: Nodokļu izpilde uzņēmumiem Latvijā – joprojām ilgākā Baltijā - bnn.lv

Pricewaterhouse Coopers, PwC, Pasaules banka, nodokļi, Paying taxes 2020,

Lai pakāpeniski samazinās laiks, ko uzņēmējiem Latvijā jāvelta nodokļu saistībām, tas aizvien ir krietni vairāk nekā Baltijas valstīs un Eiropā, liecina jaunākais Pricewaterhouse Coopers (PwC) un Pasaules Bankas pārskats Paying Taxes 2020.

Vidēji uzņēmējiem Latvijā nodokļu saistībām jāvelta 168,5 stundas. Lietuvā saistību laiks ir 95 stundas, savukārt Igaunijā tikai 50, taču maksājumu skaits Latvijā tikai 7, Lietuvā tie ir 10, bet Igaunijā 8 maksājumi.

Eiropas vidējais rādītājs ir 161 stunda nodokļu saistībām.

Latvijā, salīdzinot ar pārējām Baltijas valstīm, ir šķietami zemākais kopējais nodokļu un iemaksu apmērs – 38,1%, Lietuvā tie ir 42,6%, bet Igaunijā – 47,8%.

«Lai arī Latvijā nodokļu slogs procentuālā izteiksmē pēc izmantotās metodoloģijas ir vismazākais, tas lielā mērā skaidrojams ar sociālā nodokļa sloga sadalījumu starp darba devēju un darba ņēmēju. Kopējais slogs, saskaitot darba devēja un darba ņēmēja nodokļu apmēru, rezultātu Baltijas valstīs padarītu krietni līdzīgāku,» procentuālās atšķirības Baltijas valstu vidū plašāk skaidro PwC Nodokļu konsultāciju vecākā vadītāja Agate Zīverte.

Eiropas valstu mērogā, Baltija ir līdere attiecībā uz efektivitāti, laiku un procesiem, kas saistās ar nodokļu atgūšanu. Pēc iesniegšanas indekss ES un EEZ valstīs ir 83,1 (skalā no nulles līdz 100). Igaunijā  99,4, Latvijā 98,1 un Lietuvā 97,5, liecina pētījums.

«Latvijā algas nodokļi prasa vislielāko darba apjomu to aprēķināšanai, taču vienlaicīgi kopējais maksājumu skaits nav liels. Tas liek domāt, ka  algas nodokļu piemērošanas sistēma ir sarežģīta un tāpēc neefektīva, ko būtu vērts pārskatīt,» norāda Zīverte.

Ziņojumā uzsvērts, ka to valstu nodokļu administrācijas, kuras ir ieviesušas tehnoloģiskus risinājumus, rada būtiskas priekšrocības saviem klientiem.

Lasiet arī: Dombrovskis cer uz starptautisku vienošanos par digitālā nodokļa ieviešanu

«Pētījuma rezultāti visā pasaulē apliecina tehnoloģiju ieviešanas un izmantošanas nozīmi – tās būtiski uzlabo nodokļu administrācijas un uzņēmumu sadarbību un saistību ātrumu. Manuprāt, lai Latvija uzlabotu saistību izpildes laika rādītāju, kas ir krietni ilgāks nekā Igaunijā vai Lietuvā, VID ir jāturpina darbs pie EDS tālākas automatizācijas un jāveicina aktīvāka sadarbība starp VID un uzņēmējiem,» skaidro PwC Nodokļu atbilstības un grāmatvedības nodaļas vadītāja Ilze Palmbaha.

Let's block ads! (Why?)


https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiWWh0dHBzOi8vYm5uLmx2L3BldGlqdW1zLW5vZG9rbHUtaXpwaWxkZS11em5lbXVtaWVtLWxhdHZpamEtam9wcm9qYW0taWxnYWthLWJhbHRpamEtMzUxMDAy0gEA?oc=5

2019-12-19 11:27:55Z
CBMiWWh0dHBzOi8vYm5uLmx2L3BldGlqdW1zLW5vZG9rbHUtaXpwaWxkZS11em5lbXVtaWVtLWxhdHZpamEtam9wcm9qYW0taWxnYWthLWJhbHRpamEtMzUxMDAy0gEA

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Pētījums: Nodokļu izpilde uzņēmumiem Latvijā – joprojām ilgākā Baltijā - bnn.lv"

Post a Comment

Powered by Blogger.