Search

Pēc Trampa norādījuma raķešu uzbrukumā Bagdādes lidostai nogalināts Irānas ģenerālis - Lsm.lv

Pēc ASV prezidenta Donalda Trampa norādījuma piektdien noticis raķešu uzbrukums Bagdādes lidostai, kurā nogalināts Irānas Revolucionārās gvardes vienības "Kudsas spēki" komandieris ģenerālis Kasems Soleimani, paziņoja ASV Aizsardzības ministrija.

Irānas ģenerālis Kasems Soleimani

Bija viens no populārākajiem cilvēkiem Irānā, bet nāvīgs pretinieks Vašingtonai un tās sabiedrotajiem.

Par Irānas Revolucionārās gvardes vienības "Kudsas spēki", kas ir atbildīgi par valsts ārvalstu operācijām, komandiera Soleimani ietekmi reģionā publiski kļuva zināms 2018.gadā, kad tika atklāts, ka viņš ir tieši iesaistīts augstākā līmeņa sarunās par Irākas valdības izveidi.

Vienlaikus risinot sarunas par Irākas valdības izveidi, viņam bija arī nozīmīga loma Irākas kurdu pārliecināšanā atteikties no saviem plāniem pasludināt neatkarību pēc 2017.gada septembrī notikušā referenduma Kurdistānā.

Viņš bija relatīvi mazpazīstams Irānā līdz ASV iebrukumam Irākā 2003.gadā, viņa popularitātei un misticismam pieaugot līdz ar ASV amatpersonu aicinājumiem viņu nogalināt. Pusotru desmitgadi vēlāk viņš bija kļuvis par Irānas visatpazīstamāko kaujas komandieri, ignorējot aicinājumus ieiet politikā, taču kļūstot tikpat ietekmīgam, ja ne vairāk, par valsts civilo vadību.

Pēc Irānas iesaistīšanās Sīrijas konfliktā 2013.gadā viņš tika padarīts par intervences galveno tēlu, parādoties fotogrāfijās no kaujas lauka, dokumentālajās filmās, kā arī mūzikas video un animācijas filmā. Irānā viņš kļuva par slavenību ar milzīgu sekotāju skaitu sociālajā tīklā "Instagram".

"Pēc prezidenta norādījuma ASV armija ir īstenojusi apņēmīgu aizsardzības akciju, lai aizstāvētu ASV personālu ārvalstīs, nogalinot Kasemu Soleimani," teikts Pentagona paziņojumā.

"Ģenerālis Soleimani aktīvi izstrādāja plānus uzbrukt amerikāņu diplomātiem un karavīriem Irākā un visā reģionā. Ģenerālis Soleimani un viņa "Kudsas spēki" bija atbildīgi par simtiem amerikāņu un koalīcijas karavīru nāvi un vēl tūkstošiem ievainošanu."

"Ģenerālis Soleimani arī apstiprināja uzbrukumus ASV vēstniecībai Bagdādē, kas notika šonedēļ," teikts Pentagona paziņojumā. 

Pēc ziņas par Soleimani nāvi Tramps publicēja tviterī ASV karoga attēlu bez sīkāka paskaidrojuma.

Tikmēr Irānas ārlietu ministrs Mohammads Džavads Zarifs piektdien paziņojis, ka Soleimani nogalināšana ASV raķešu triecienā Irākā ir "bīstama eskalācija", brīdinot ASV, ka tās ir pilnībā atbildīgas par sekām. 

"ASV pastrādātais starptautiskā terorisma akts, uzbrūkot ģenerālim Soleimani un viņu nogalinot, ir ārkārtīgi bīstama un muļķīga eskalācija," ministrs norādīja tviterī.

Uz Bagdādes starptautisko lidostu piektdien tika izšautas vismaz trīs raķetes "Katjuša", nogalinot astoņus cilvēkus un aizdedzinot automašīnas. Starp nogalinātajiem ir Soleimani un Irākas militārā grupējuma "Hashed al Shaabi" vadītāja vietnieks Abu Mahdi al Muhandiss.

"Hashed al Shaabi" paziņoja, ka Soleimani un Muhandiss "tika nogalināti ASV triecienā, kas bija vērsts pret viņu automobili uz Bagdādes starptautiskās lidostas ceļa".

"Hashed al Shaabi" ir šiītu bruņoto vienību tīkls, no kurām daudzas ir tuvās attiecībās ar Teherānu, un šīs vienības ir oficiāli inkorporētas Irākas valsts drošības spēkos. Tā vadītāja vietnieks Muhandiss ir bijis iekļauts ASV melnajā sarakstā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Paldies! Esam saņēmuši ziņojumu par kļūdu rakstā.

Let's block ads! (Why?)


https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMihQFodHRwczovL3d3dy5sc20ubHYvcmFrc3RzL3ppbmFzL2FyemVtZXMvcGVjLXRyYW1wYS1ub3JhZGlqdW1hLXJha2VzdS11emJydWt1bWEtYmFnZGFkZXMtbGlkb3N0YWktbm9nYWxpbmF0cy1pcmFuYXMtZ2VuZXJhbGlzLmEzNDM1OTIv0gEA?oc=5

2020-01-03 07:28:14Z
52781288625020

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Pēc Trampa norādījuma raķešu uzbrukumā Bagdādes lidostai nogalināts Irānas ģenerālis - Lsm.lv"

Post a Comment

Powered by Blogger.