Search

הדמוקרטים מחפשים דרך: ההצבעה מתחילה הלילה באיווה - ישראל היום

הדמוקרטים מחפשים דרך: ההצבעה מתחילה הלילה באיווה - ישראל היום

עכשיו זה רשמי: בחירות 2020 בארה"ב יצאו לדרך. אף שמבחינת הנשיא טראמפ ורבים במפלגה הדמוקרטית, מערכת הבחירות הזאת החלה כבר ביום שלאחר בחירות 2016 - המפלגה הדמוקרטית ערכה אתמול את ההצבעה הראשונה בבחירות המקדימות למועמדות לנשיאות, במדינת איווה הקטנה.

לפי הערכות, רוב מוחלט של אזרחי איווה נשארו בבתיהם, ואולי 16% יצאו להשתתף באסיפות הבוחרים שהחלו לפנות בוקר (שעון ישראל). אבל אלו שכן השתתפו בהליך הדמוקרטי הייחודי, שבו אין קלפיות וכל אחד יודע למי הצביע חברו או שכנו, הועילו לפוליטיקה האמריקנית, גם אם לזמן קצר.

המועמדים במאמץ אחרון לשכנע מצביעים באיווה // צילום: רויטרס

פתאום האזרח האמריקני - הבוחר - שב להיות הריבון. פתאום מדברים פוליטיקה - ולא רק הדחה. פתאום מדברים שוב על בחירת נשיא - ולא על הדחת נשיא. פתאום הדמוקרטים שבים להאמין שהעם קובע מי ראוי לכהן כאזרח מספר אחת - ולא שורה של אנשים בבית הנבחרים, שהחליטו שאפשר לפרש את החוקה כפי שהם רוצים.

הסנאטורים הדמוקרטים, כולל אלה המתמודדים - ברני סנדרס, אליזבת' וורן ואיימי קלובשר - נאלצו שלשום בערב, בעיצומו של מסע הבחירות שלהם באיווה, להזדרז ולטוס בחזרה לוושינגטון, כדי להשתתף בדיונים האחרונים של משפט ההדחה של הנשיא טראמפ - שאותו הם יזמו. 

עורך "ישראל היום", בועז ביסמוט, באיווה

כמה טוב שמחר משפט ההדחה יגיע לסיומו הצפוי, והפריימריז יקבלו את הבכורה והבלעדיות. ליבי־ליבי עם הדמוקרטים שלא יוכלו היום לחגוג יותר מדי שעות עם המנצח באיווה - כי הזרקורים כבר יופנו לעבר נאום "מצב האומה" של טראמפ. ימים קשים עבור הדמוקרטים - אפילו אם איווה נתנה להם קצת צבע, חיוור ככל שיהיה.

מי שזכה לתשומת לב מאוד מיוחדת באמצעי התקשורת השונים כאן, היה דווקא ראש עיריית ניו יורק לשעבר, מייקל בלומברג, שהחליט מראש שהוא לא ינסה לזכות באסיפות הבחירות של איווה ובקלפיות של ניו המפשייר בשבוע הבא. למעשה, הוא לא מצפה לזכות בשום מדינה עד ל"יום שלישי הגדול" שייערך בתחילת מארס, אז יתייצבו הדמוקרטים בכמה מדינות מפתח, כולל קליפורניה רוויית הצירים, להצביע עבור מועמדם בפריימריז. לכן, הוא מפציץ את המדינות האלו במסעי פרסום בשבועות האחרונים. הוא יודע שביום שלישי הגדול ייקבע גורלם של לא פחות מ־1,357 צירים מתוך 1,990 הצירים הדרושים כדי לזכות במועמדות המפלגה.

בלומברג מושך תשומת לב // צילום: איי. אף. פי

התפלגות הצירים האלו אינה גדולה במיוחד בסך הכולל - אבל היא חשובה ביותר כדי לקבוע מומנטום ולגייס תמיכה. עבור בלומברג, אין ממש בעיה של תמיכה - יש לו מיליארדים. אבל הוא ממתין בסבלנות למארס - וייתכן שעד אז הבוחרים הדמוקרטים יאבדו בו עניין. זה סיכון עבורו. 

הנשיא טראמפ, אגב, הצהיר אתמול בראיון ב"פוקס ניוז" כי הוא רוצה להתמודד נגד בלומברג, שאותו כינה "קטן מאוד" בהתייחסו לגובהו, והגדיר את ברני סנדרס כ"קומוניסט". ברשת פוקס, השמרנית דווקא, נאמר אתמול כי טראמפ חושש רק מבלומברג ואכן הסקרים במדינות המפתח ה"סגולות" - שבהן אין יתרון מובהק לשום מפלגה - מציגים תוצאות מחמיאות עבור בלומברג, בתרחיש שבו יתמודד מול טראמפ. גם ביידן זוכה לתמיכה רחבה יחסית במדינות האלו. אבל קודם, כאמור, צריך לנצח בפריימריז. 

טראמפ רוצה להתמודד מול בלומברג // צילום: איי. פי
המגבלות של כל אחד ואחת מהמועמדים השונים גרמו אתמול לתקשורת האמריקנית להעלות שוב את סיכוייו של בלומברג להיות המועמד שסביבו יתאחדו הדמוקרטים בסופו של דבר, משום שהוא נחשב למתון ביותר מבין המועמדים, ויוכל להתמודד כשווה מול שווה מול טראמפ. בסקרים הארציים הוא אכן עולה, אך הם לא קובעים - לא בפריימריז ולא בבחירות הכלליות. 

"קרייזי ברני" ברח מוקדם.

אבל המחשבות על בלומברג לא הגיעו משום מקום. הגעתי למדינת איווה ביום שישי. ראיתי שני מועמדים (סגן הנשיא לשעבר ג'ו ביידן, וראש העיר של סאות' בנד לשעבר, פיט בוטיג'ג'). מועמד שלישי, ברני סנדרס, היה אמור להשתתף במסיבת צפייה בסופרבול באחד הברים בבירה דה מוין. הגעתי למסיבה, אבל נאמר לי שהוא עזב די מהר (לפי הדיווחים, אפילו לפני שריקת פתיחה). לא פלא שטראמפ קורא לו "קרייזי ברני". הוא אפילו לא יכול ליהנות מהאירוע הכי חשוב בספורט האמריקני עם בוחריו. הרי זה אחד המדדים שהכי קורצים לבוחרים - אם אני אוכל לשתות עם המועמד בירה ולבלות איתו.

עוד בנושא: 

אני חייב לציין: לדמוקרטים יש סיבה לדאגה. אף אחד מהשלושה לא נותן את התחושה שהוא יוכל לסחוף אחריו תנועה שלמה, ולהקים קואליציית מצביעים כמו זו שטראמפ הקים יש מאין, שכללה גברים לבנים ממעמד הביניים, נשים לבנות מהפרברים, מצביעים בלתי־מפלגתיים שנותנים צ'אנס למועמד החדש, וכן אזרחים אנטי־ממסדיים.

שיטת בחירות מסובכת

כמיטב המסורת, איווה הקפואה סיפקה את יריית הפתיחה, אף שאינה מייצגת נכונה את כלל האוכלוסייה בארה"ב (91 אחוזים לבנים), ואף שמשקלה האלקטורלי קטן יחסית. אסור לשכוח שאיווה נחשבת למדינה "סגולה" - כלומר לא רפובליקנית מובהקת ולא דמוקרטית מובהקת - ולכן שום מפלגה לא יכולה להרשות לעצמה להתעלם ממנה. לכן, הנשיא טראמפ - שלא צריך להתמודד בפריימריז במפלגתו באופן מעשי - הגיע בשבוע שעבר לאיווה כדי ליהנות מאור הזרקורים, ולגנוב קצת את תשומת הלב. 

איך מצביעים ב"אסיפת בחירות"?

השיטה באיווה כה מיוחדת, עד שגם למועמד שהסקרים אינם מעניקים לו את הניצחון - יש סיכוי להגיע למקום השני ואולי אף לזכות במספר צירים זהה לזה של המנצח. הסיבה לכך טמונה גם בחוקים המיוחדים של אסיפת הבוחרים (ראו הסבר במסגרת), ובשיטת חלוקת הצירים. השיטה המסובכת תבטיח שיהיה לנו חודש פברואר מעניין, ויש סיכוי סביר שגם אחרי "יום שלישי הגדול" עדיין לא יהיה מנצח ברור במרוץ. 

במטה סנדרס, אגב, זועמים בגלל התערבות המפלגה הדמוקרטית - ששוב יוצאת נגדו. רק לפני כשבועיים תקפה אותו הילארי קלינטון בחריפות וטענה ש"אף אחד לא אוהב אותו", וכעת גם במרכז המפלגה שוקלים צעדים שיביאו לשינוי שיטת ספירת הצירים, עניין שיקשה עליו לנצח. 

מזרח גרמניה או ארה"ב?

סנדרס, עם צבא הצעירים שלו, לא מתכוון לוותר - ולמרות גילו (78) הוא מסתמן כמועמד הרענן היותר. בוטיג'ג' הצעיר אמנם מצליח להלהיב, כי הוא מיוחד לעומת שאר המועמדים - בעל עבר צבאי באפגניסטן, הומוסקסואל מוצהר, בן 38, וראש עיר לשעבר שיודע לדבר עם כל הקהלים - אבל הוא רחוק מליהנות מהכריזמה של אובאמה, וגם אין לו עדיין את הקול השחור. עם זאת, יש לציין שבאירוע בחירות שלו שבו נכחתי, היו על הבמה ארבעה אפרו־אמריקנים מול קהל לבן בעיקרו.

סנדרס לא מתכוון לוותר // צילום: איי. אף. פי

ברני סנדרס הוא תופעה. הוא מאוד מלהיב והבטיח לקראת יום הבחירות: "מחר זו התחלה, התחלת הסוף של טראמפ". הקהל שלו הוא מאוד צעיר ונמרץ - אבל לא מספיק. בכלל, כשמקשיבים לו, מתקשים להאמין שהדברים נאמרים על אדמת ארה"ב. לאורך ההיסטוריה האמריקנית היו אמנם אנשי שמאל בולטים, אבל לעיתים אפשר להתבלבל ולחשוב שוורן וסנדרס מתחרים בבחירות במזרח גרמניה.

הדמוקרטים מגיעים לקו הפתיחה של הפריימריז עם 11 מועמדים, שהפרופיל שלהם הוא בעיקר גבר לבן מבוגר. זה הממוצע. למרות זאת, יש את איימי קלובשר ואת אליזבת' וורן, שמשחקות על העובדה שהן נשים וש"הגיע הזמן שתהיה נשיאה". גם בוטיג'ג' מנסה לנצל לטובתו את העובדה שהוא צעיר (38) והומוסקסואל, ולדבר על דור העתיד. הדמוקרטים מדברים על "אחדות" - אבל אין אהבה והערכה רבה בין המועמדים.

"ארה"ב כל כך חצויה"

"אני לא יודע אם התוצאות באיווה יתנו לנו תשובות. לדעתי נקבל יותר תהיות", אומר לי שון, מצביע דמוקרטי התומך בסנדרס, "אני חושב שסנדרס לפחות ידאג גם לעובדים ולאנשים שאינם עשירים באמריקה. אבל אני מאוד לא בטוח. אין לנו מועמד אחד שמבטיח לנו ניצחון". מייקל, סטודנט לסוציולוגיה באוניברסיטת איווה, מספר לי שהעובדה שהמשפט של טראמפ בסנאט מגיע לסיומו - רק מחזקת את נשיא ארה"ב: "זה מדהים כמה אמריקה חצויה".

ואכן, אנחנו חיים במסך מפוצל. אתמול התחדשו הדיונים במשפט ההדחה של טראמפ, ולמעשה הסתיימו הטיעונים של ההגנה והתביעה. עכשיו רק מחכים להכרעת הדין של חבר המושבעים - כלומר 100 חברי הסנאט - שתתקבל כנראה מחר. עוד קודם לכן, היום, צפוי טראמפ לשאת את נאום מצב האומה מול שני בתי הקונגרס ושופטי בית המשפט העליון. 

ירוץ עד לנשיאות? המועמד המפתיע פיט בוטיג'ג' יצא בקור של -5 מעלות לריצת בוקר // צילום: איי. אף. פי

זה המצב באמריקה כיום: נשיא שמצליח להביא את הכלכלה לשיאים חדשים ולהחזיר את אמריקה למעמדה העולמי, מוצא את עצמו נואם מול המחוקקים שרוצים (בחלקם) להביא לסילוקו, בשנת בחירות, שבה מנסה סגן הנשיא של קודמו לנצח אותו (אם ינצח בפריימריז), ובזמן שהאזרחים באמריקה עדיין עסוקים בניצחון של קנזס סיטי בסופרבול ומפולגים כל אחד במחנהו. 

מאוחדים בפיצולם

עיקר אסיפות הבחירות היו אמורות להתקיים לפנות בוקר, אחרי הדפסת שורות אלו. אך כבר לפני פתיחת האסיפות ניכר היה כי איווה לובשת חג. בבירה דה מוין אפשר לראות שלטים שקוראים לאנשים לבוא להצביע - בבית הספר המקומי, במרכז הקהילתי. אפילו מחוץ לגבולות איווה נערכו אסיפות עבור אזרחי המדינה. אחת היתה אמורה להתקיים בפריז, אחרת בסקוטלנד. גם בטביליסי שבגאורגיה הצביעו אתמול תושבי איווה, הרבה לפני תושבי איווה באיווה. 

שלוש שנים ושלושה חודשים המתינו הדמוקרטים לרגע הזה מאז טראומת הילארי קלינטון - ונראה שגם הם לא יחמיצו שום הזדמנות להחמיץ הזדמנות: הם עשויים להציג מועמד שבכלל לא ייתן פייט לטראמפ במדינות החשובות (אלא רק בסקרים הארציים שאינם רלוונטיים בשיטת הבחירות האמריקנית). אחרי ספירת הקולות במהלך הלילה שבין שני לשלישי, אנחנו אמורים לדעת איזה מסר הבוחרים הדמוקרטים שידרו לנציגיהם: אם הם רוצים ניצחון או מעדיפים אידיאולוגיה ולהט - שישאירו את המפלגה מחוץ לבית הלבן. 

בחירות 2016 יהיו משחק ילדים לעומת מערכת הבחירות הסוערת שצפויה לנו בחודשים הקרובים. מי שחושבים שהתקשורת תעסוק רק בפריימריז הדמוקרטיים עד הקיץ - טועים בגדול. העיסוק האמיתי של התקשורת הוא: טראמפ, טראמפ ועוד פעם טראמפ. והאמת? גם הדמוקרטים מעדיפים להתקוטט איתו מאשר להציג טיעונים משכנעים לבוחרים שלהם, שדי מבולבלים מהמסרים שמגיעים מ־11 מועמדים. אבל איזה מזל לדמוקרטים שיש את טראמפ - אין מאחד ממנו...

Let's block ads! (Why?)



2020-02-03 22:08:00Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiLGh0dHBzOi8vd3d3LmlzcmFlbGhheW9tLmNvLmlsL2FydGljbGUvNzMwNDI50gEA?oc=5
52781792835055

Bagikan Berita Ini

0 Response to "הדמוקרטים מחפשים דרך: ההצבעה מתחילה הלילה באיווה - ישראל היום"

Post a Comment

Powered by Blogger.