Search

“Latvijas dzelzceļa” vadītājs Edvīns Bērziņš zaudē ietekmīgu amatu “RB Rail” padomē - Skaties.lv

Pēc konflikta ar satiksmes ministru Tāli Linkaitu (JKP) ietekmīgu amatu par “Rail Baltica” projektu atbildīgā uzņēmuma padomē zaudējis “Latvijas dzelzceļa” vadītājs Edvīns Bērziņš. Viņš pats to uzzināja vien no “TV3 Ziņām”.

TV3 Ziņās aptuveni pirms mēneša jau stāstījām, ka satiksmes ministrs Linkaits publiski izteicis neuzticību trim “Latvijas dzelzceļa” valdes locekļiem, tai skaitā uzņēmuma vadītājam Edvīnam Bērziņam. Pārmetumi saistīti ar potenciālu korupciju un shēmošanu. Otra puse ministra rīcībā saskatīja privātā pārvadātāja “Baltijas ekspresis” interešu lobēšanu. Tas saistīts ar Šveices advokātu Rūdolfu Meroni.

Patlaban “Latvijas dzelzceļa” padome vērtē, cik pamatoti ir Linkaita pārmetumi uzņēmuma valdei, taču Edvīnam Bērziņam ir arī cits ietekmīgs amats – viņš ir padomes priekšsēdētāja vietnieks triju Baltijas valstu kopuzņēmumā “RB Rail”, kas ir atbildīgs par grandiozo dzelzceļa projektu “Rail Baltica”.

Ņemot vērā Linkaita un “Latvijas dzelzceļa” vadības konfliktu, nozarē jau kādu laiciņu runāja, ka Bērziņam būs jāatstāj amats, kas 2017. gadā viņam nodrošināja papildu 36 000 eiro ieņēmumus. Katra no Baltijas valstīm ieceļ divus pārstāvjus “RB Rail” padomē, no Latvijas puses tie ir Bērziņš un “Latvijas dzelzceļa” darbiniece Vineta Rudzīte – abi strādājuši “Latvijas kuģniecībā” laikā, kad to saistīja ar Ventspils mēra Aivara Lemberga interesēm.

Pagājušajā piektdienā Latvijas kapitāldaļu turētājs uzņēmumā “RB Rail” – “Eiropas Dzelzceļa līnijas” – lēmis par abu atcelšanu no padomes.

“Projekts ir iegājis jaunā fāzē. No plānošanas un iepirkumu fāzes ir pārliecinoši ieiets projektēšanas fāzē, tāpēc padomē tiek iegūtas jaunas kompetences,” saka “Eiropas Dzelzceļa līniju” valdes loceklis Kaspars Vingris.

Ņemot vērā, ka “RB Rail” nav Latvijas valstij 100% piederošs uzņēmums, pārstāvjus padomē var iecelt bez konkursa. Jaunie padomes locekļi būs Satiksmes ministrijas valsts sekretāra vietniece Ligita Austrupe un pašreizējais uzņēmuma padomes sekretārs Anrī Leimanis, kurš būšot neatkarīgais pārstāvis.

Atbildīgajām amatpersonām skaidrojumi par izmaiņām padomē gan nesakrīt līdz galam.

Uz jautājumu, vai tas ir kaut kādā veidā saistīts arī ar to, ka satiksmes ministrs Tālis Linkaits izteicis neuzticību Edvīnam Bērziņam kā “Latvijas Dzelzceļa” vadītajam, Vingris atbild: “Nē, tas ir saistīts tikai ar šīm jau iepriekš aprakstītajām projekta prioritātēm.”

“Jā, es esmu teicis, ka mums būs grūti sastrādāties, un tas arī ir viens no iemesliem,” norāda Linkaits.

Pats Bērziņš patlaban atrodas Minhenē un par jaunumiem uzzināja no “TV3 Ziņām”. “Es neteiktu, ka tas ir ļoti negaidīti. Pēdējā laikā es iegūstu daudz jaunumu tikai ar sociālo tīklu vai mediju starpniecību. Tas, manuprāt, neliecina par pareizu korporatīvo pārvaldību,” viņš saka.

Par “RB Rail” padomes nozīmīgumu atgādina ar Baltijas korporatīvās pārvaldības institūtā. Tajā jābūt profesionāļiem ar pieredzi lielu projektu īstenošanu.

“Arī citās valstīs, nomainoties politiskajai vadībai, šīs izmaiņas notiek. Būtu pēc iespējas jāatkāpjas no domas, ka tā ir tāda akcionāru rokas pagarināšana un mēs ieliekam padomē cilvēkus, kas to var pildīt,” pauž korporatīvās pārvaldības eksperts Andris Grafs.

Jāpiebilst, ka notikumiem ap “Rail Baltica” projektu rūpīgi seko līdzi arī Eiropas Komisija, kas tam grasās piešķirt lauvas tiesu finansējuma.

Let's block ads! (Why?)


https://skaties.lv/zinas/latvija/latvijas-dzelzcela-vaditajs-edvins-berzins-zaude-ietekmigu-amatu-rb-rail-padome/

2019-06-04 16:01:00Z
52780976749265

Bagikan Berita Ini

0 Response to "“Latvijas dzelzceļa” vadītājs Edvīns Bērziņš zaudē ietekmīgu amatu “RB Rail” padomē - Skaties.lv"

Post a Comment

Powered by Blogger.